Adaugat in CRONICI - in data de 31st August 2009

Comunicat Peluza Sud Steaua

Prin acest comunicat, dorim sa aratam motivele precise pentru care am decis parasirea peluzei in timpul derby-ului.
Pentru acest meci, Peluza Sud pregatise o coregrafie de moda veche, o panza vopsita care infatisa doi jucatori, unul dinamovist si unul stelist, alergand “umar la umar” dupa balon. Mesajul coregrafiei era “Noi, partizanii fotbalului de odinioara / Voi, artizanii nelegiuirilor care fac sportul sa moara”. De asemenea, grupurile din peluza aveau pregatite in jur de 20 de mesaje adresate fie propriei echipe, fie adversarilor, fie conducerii. Am fost chemati, ca de obicei, cu cateva ore inainte de inceperea meciului pentru prezentarea celor pregatite si dupa o asteptare de 4 ore am fost anuntati ca nu ni se va permite accesul cu majoritatea materialelor.

Daca suma de aproximativ 50 de milioane de lei vechi investita in coregrafie sau timpul si munca depuse de-a lungul saptamanii premergatoare meciului nu ar fi reprezentat un impediment pentru unii, in comparatie cu satisfactia prezentei la unicul derby, cu siguranta interzicerea aberanta a unui mesaj cu textul “Ne e dor de tine, Caseta” i-a determinat pe toti membrii peluzei sa decida evacuarea acesteia. Consideram ca am facut toate demersurile posibile inainte de a lua aceasta decizie, in sensul unor discutii purtate cu reprezentantii Jandarmeriei, singurii care au acceptat sa dialogheze cu noi si care ne-au transmis ca in timpul sedintei cutumiare care precede partidei, observatorul din partea LPF (Ion Turculeanu) impreuna cu presedintele clubului FC Steaua Bucuresti (Valeriu Argaseala) au convenit sa cenzureze aceaste forme de exprimare obisnuite stadioanelor.

Prin acest ingradire a libertatii de exprimare, reprezentantii clubului Steaua si LPF ne-au demonstrat, daca mai era nevoie de inca o confirmare, ca protestul nostru impotriva dictaturii instaurante in Ghencea este unul indreptatit. De asemenea, realizam ca incercarile noastre de a protesta in conformitate cu convingerile de “civilizatie a stadioanelor” raspandite in Romania sunt inutile in fata unui adversar care recurge la cenzura injusta, apanajul regimului comunist (pe care, culmea, intaiul oier al tarii il condamna verbal). In ciuda unei bune si, poate, neprevazute colaborari cu Jandarmeria si firma de paza SAS, la singurul meci care inseamna pentru stelisti mai mult decat orice calificare in Europa nu ne-am putut manifesta liber, in virtutea celor consfintite in art. 30 din Constitutia Romaniei, pe care TOTI TREBUIE SA O RESPECTAM si in ciuda faptului ca in alte zone ale stadionului, spectatorilor le-a fost permis accesul cu steaguri si mesaje.

Acest tratament totalitar si neuniform instrumentat tocmai din loja stelista este in opinia noastra inacceptabil, fata de felul in care rivalii nostri au fost sprijiniti inclusiv pentru acest derby de catre conducerea clublui, chiar si in urma incidentelor de la meciul cu Slovan Liberec.
Adresam multumiri stelistilor care nu fac parte din grupurile organizate dar care au ales sa paraseasca Peluza Sud in semn de solidaritate impotriva abuzurilor care au fost orchestrate de conducerea clubului si au fost puse in executare cu ajutorul Ligii Profesioniste de Fotbal.

Subiecte asemanatoare: